еМагазин
Image default
НАША ТЕМА ТОП СТОРИИ

Што пишува во биографијата на новиот заменик министер за образование Петар Атанасов?

Пратеникот Петар Атанасов од редовите на СДСМ си поднесе оставка и на следната собраниска седница најверојатно ќе биде назначен за заменик мининистер за образование.

Проф. д-р Петар Атанасов oд 1990 до 1994 година работи како новинар во Македонската телевизија, најпрвин во Информативната програма, а потоа и во Редакцијата за надворешна политика. Од 1994 до 2001 година работи во Министерството за одбрана, најпрво како советник за односи со јавноста и портпарол на министерот, а потоа и како уредник во издавачката дејност на Министерството.

Кон крајот на 2001 година се вработува во Институтот за социолошки и политичко-правни ис- тражувања како асистент истражувач, со завршени постдипломски студии на Филозофскиот факултет по социологија на етнички групи.

Во 2011 е промовиран во редовен професор по со- циологија и комуникации. Предавал повеќе предмети: социологија, општествени промени, мул- тикултурализам, глобализација и комуникации и менаџмент на промени. Од 2011 година пре- дава методологија на научни истражувања и дизајнирање на научен проект на сите групи на постдипломски студии на Институтот за социолошки и политичко-правни истражувања.

Пишува главно за социо-економскиот развој, образованието, културната и социјална исклученост, чове- ковиот развој, мултикултурализмот, идентитетот, етничките конфликти, безбедноста и пост-конфликтна рехабилитација.

Учествува во повеќе научноистражувачки проекти на полето на политичката култура, демократизацијата, инклузивноста на општеството, дискриминацијата и предрасудите, граѓанското општество, сегрегацијата и образованието, децентрализација и локална самоуправа, корупција и меѓуетнички односи.

Од 2004 до 2006 предавал мултикултурализам на постдипломските студии за човекови права на Универзитетот во Сараево во соработка со Универзитетот во Болоња. Од 2004 година е член на Балканската мрежа на научни истражувачи на глобалното владеење при Лондонската школа за економија и политички науки.

Од 2006 година е член на Научниот борд на Центарот за европски и ориентални студии на Универзитетот во Болоња. Од 2008 до 2010 е визитинг професор на Универзитетот Американ колеџ-Скопје. Од 2012 година е член на Бордот на научното списание Политичко однесување и за политички анализи од Букурешт на Југоисточна Европа.

Координатор е на постдипломските студии по Нови медиуми и социјални мрежи. Исто така, е главен креатор на докторскиот студиум Социологија на организацијата. Член е на Центарот за меѓуетнички односи и Центарот за култура, медиуми и комуникации при ИСППИ.

Фото:Фејсбук/Атанасов

Преземањето на оваа содржина или на делови од неа без непосреден договор со редакцијата на еМагазин значи експлицитно прифаќање на условите за преземање, кои се објавени ОВДЕ.

МОЖЕБИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА

Истражители влегоа во просториите на СЈО за да обезбедат финансиски документи

Редакција

Сите детали: 6 починати за 24 часа во Македонија, двајца имале контакт со потврден случај, еден неодамна патувал

Редакција

Владата го одобри Анексот на Договорот за набавка на антиковид вакцини од СЗО за употреба во итни случаи

Редакција