еМагазин

Tag : СИДА

ЖИВОТ ТОП СТОРИИ

Лани регистрирани 50 случаи на ХИВ/СИДА, просечната возраст е 35 години, повеќето се мажи

Редакција
Лани се регистрирани 50 лица со ХИВ/СИДА во Македонија, што претставува инциденца од 2,7 на 100.000 жители, покажува Годишниот извештај на Институтот за јавно здравје...
ЖИВОТ ТОП СТОРИИ

Во март регистрирани четири случаи на ХИВ и два на СИДА, лицата се на возраст од 20 до 44 години

Редакција
Во март се пријавени четири нови случаи потврдени на ХИВ и два на СИДА, стои во Билтенот за движењето на акутните заболувања на Институтот за...
ЖИВОТ ТОП СТОРИИ

Во февруари едно лице починало од СИДА: Регистрирани четири нови случаи на ХИВ и еден на СИДА

Редакција
Билтенот за движењето на акутните заразни заболувања на Институтот за јавно здравје покажува дека во февруари биле пријавени четири случаи на ХИВ и еден на...
ЖИВОТ ТОП СТОРИИ

Во јануари регистрирани 3 нови случаи на ХИВ, сите се мажи, на возраст од 20-59 години

Редакција
Во јануари во Македонија се регистрирани три нови случаи на ХИВ, стои во билтенот на Институтот за јавно здравје за движењето на акутните заразни заболувања....
ЖИВОТ ТОП СТОРИИ

Во септември регистрирани 4 случаи на ХИВ и 3 на СИДА

Редакција
Во септември се пријавени 7 случаи на ХИВ/СИДА. Од нив регистрирани се 4 нови потврдени случаи на ХИВ и пријавени се 3 случаи со дијагноза...
ЖИВОТ ТОП СТОРИИ

Во август 8 случаи на ХИВ/СИДА во Македонија, три лица се странски државјани со привремен престој во земјава

Редакција
Во текот на месец август, пријавени се осум случаи на ХИВ/СИДА, од кои три лица се странски државјани со привремен престој во Македонија, стои во...
ЖИВОТ ТОП СТОРИИ

Во декември три нови случаи на ХИВ во Скопје, Струга и Свети Николе

Редакција
Во текот на минатиот месец, пријавени се три случаи на ХИВ, стои во најновиот билтен на Институтот за јавно здравје (ИЈЗ) за движењето на акутните...
ЖИВОТ ТОП СТОРИИ

Нови 9 случаи на ХИВ/СИДА во ноември во Скопје, Гостивар, Охрид, Демир Капија и Делчево

Редакција
Во текот на месец ноември, пријавени се девет случаи на ХИВ/СИДА, стои во најновиот извештај на Институтот за јавно здравје за движењето на акутните заразни...
ЖИВОТ ТОП СТОРИИ

Најголем дел од заразените со ХИВ/СИДА во Македонија се мажи на возраст од 20-39 години, од Скопје и Тетово

Редакција
Податоците на Институтот за јавно здравје (ИЈЗ) за периодот од 1987 година до 30.11.2022 година покажуваат дека се регистрирани вкупно 580 случаи на ХИВ/СИДА. „Македонија...
ЖИВОТ ТОП СТОРИИ

Пет нови случаи на ХИВ во октомври, едно лице починало

Редакција
Според податоци на Институтот за јавно здравје (ИЈЗ) во текот на месец октомври, пријавени се 5 случаи на ХИВ/СИДА. -Сите пријавени лица се со ХИВ....