Убава приказна

(Галерија) Катја чие срце беше оперирано кога имаше 800 грама, денеска слави роденден

Катја, јавноста ја запозна со тоа што врз неа се направи првата операција на отворено срце на бебе со тежина под еден килограм во нашата земја.Тимот од околу 50 лекари од клиничката болница „Аџибадем-Систина“ успешно изведоа кардиохируршка операција на предвремено родено бебе со тежина од 800 грама, кое по раѓањето не можело самостојно да дише, бидејќи циркулаторната врска меѓу белите дробови и срцето не била затворена.

Народни верувања за привлекување пари

Некои велат декa ова се само суеверија. Меѓутоа, оние кои се обиделе, приметиле дека се мнoгу делотворни. Ова се народните верувања кои привлекуваат пари. Правете ги овие работи и ќе бидете полни како брод

Легендата по која "Милка" чоколадите го добиле името

Најчесто е тврдењето дека овој сладок производ името го добил со спојување на два збора, но постои легенда која тврди поинаку. Милка чоколадите го добиле името по големата музичка ѕвезда Милка Трнини, која владеела со Европа и Северна Америка во периодот меѓу 19 и 20 век. 

Осум навики кои на големите филозофи им помагале подбро да мислат

Малите задоволства се важни, но мора да се внимава што ќе се избере. Според Фројд, одморот треба да биде три месеци годишно.Иако не можеме да си дозволиме толку голем одмор, сепак треба да се има на ум дека одморањето ја зголемува продуктивноста, концентрацијата и памтењето.Како што на телото му потребен витамин Д, на мозокот му е потребна мрзливост. Неколку недели на планина или дремење.

Првиот кабловски оператор Телекабел, прославува 18 години постоење

Првата кабловска телевизија Телекабел, прославува 18 години постоење. Компанијата е формирана далечната 1997 година, кога според сопственикот Роберт Димитров имало само три канали, без Закон за кабловски телевизии. Во интервјуто за 24 вести, вели дека потегот бил ризичен, но од денешна перспектива вистински.  

За значењето на водата на празникот Богојавление

Во сите православни храмови ширум светот, денеска се осветуваат вода за која се смета дека има лековита и чудотворна моќ.Се осветуваат реки, езера, базени.Според свештениците, водата на Богојавление е голема потврда на православната вера. Нејзина карактеристика е што со години останува свежа, вкусна, осветена и лековита.

Седум тајни на Толстој за среќен живот

Клучната животна лекција која може да се земе како пример од Толстој е, на најдобар начин на соочување со предрасудите е опкружување со луѓе чиишто погледи на животот и животен стил се разликуваат од нашите.

Поучна приказна: Непотребен товар

„Тоа се случува и со твојата душа. Кога на некого ќе му се налутиш или се навредиш, во душата ти се создава камен кој не го забележуваш. Потоа каменот станува се поголем. Постапките се претвораат во навика, навиката во карактер кој потоа раѓа пороци кои задаваат удари. Тој товар лесно би го заборавиле да не е многу тежок и постојано да не го носиме со себе. Ти дадов можност, целиот тој процес да го набљудуваш од страна. Секогаш кога ќ