еМагазин

Tag : лепче

ЖИВОТ ТОП СТОРИИ

Лепче со паричка – на Бадник или на Василица, што велат од Бигорски манастир

Редакција
Историјата на „василопитата“ е еден настан, кој се случи во IV век во градот Кесарија Кападокиска, во Мала Азија. Во тоа време, свети Василиј Велики...
ЖИВОТ

Зошто лепче со паричка се прави на Василица, а не на Бадник

Редакција
Историјата на „василопитата“ е еден настан, кој се случи во IV век во градот Кесарија Кападокиска, во Мала Азија. Во тоа време, Свети Василиј Велики...
ЖИВОТ

Бигорски манастир: Лепче со паричка на Василица, не на Бадник

Редакција
Лепче со паричка за Бадник се прави само во некои делови на Македонија. Но според МПЦ, паричка во лебче се става за Василица, а зошто,...