Бенчмарк

ЕУ покрена законска постапка против пет земји членки за тендери за воена опрема

Европска унија покрена законска постапка против пет земји членки поради загриженоста од нивното постапување со договорите за одбрана и условите кои можеби им ги наметнуваат на снабдувачите со воена опрема.

Расте бројот на туристи во Европа, Шпанија рекордер со 471 милиони ноќевања

Хрватска заедно со Летонија и Словенија забележа најголем скок на бројот на туристички ноќевања меѓу земјите од ЕУ во 2017 година, покажуваат податоци на Европската агенција за статистика.

Брисел ќе ја намалува цената на роаминг со Западен Балкан

Телекомуникациските оператори кои работат на полето на Западен Балкан да ја истражат можноста за намалување на цената на роамингот со земјите од Европската унија. Ова била темата на разговор на состанкот на претставници од Европската комисија и телекомуникацискиоте оператори од Западен Балкан кој што се одржа вчера во Европската комисија. Состанокот бил во организација на комесарката Марија Габриел задолжена за дигитална економија и општество и се разговарало 

ЕУ: Власта и опозицијата во Македонија да продолжат со исполнување на договорот од Пржино и реформите

Европската унија од власта и од опозицијата на Македонија очекува да продолжат со исполнување на политичкиот договор од Прижино, а истовремено од земјата се очекува да работи на итните реформски приоритети и на враќањето на евроинтеграцискиот пат, велат извори од Европската комисија, 

Чешка со најниска невработеност во ЕУ од 2,5%, Грција рекордер со 20,5 %

Стапката на невработеност во Европската унија и Еврозоната во ноември 2017 година дополнително е намалена, се вели во вчера објавениот извештај на Евростат. Сезонски прилагодената стапка на невработеност во 28-те земји на ЕУ, утврдена по методологија на Меѓународната 

„ЕУОбсервер“: Можно е земјите од Западен Балкан да бидат примени во ЕУ во 2025 година

Брисел планира да вети дека „вратите“ на Европската унија за земјите од Западен Балкан ќе бидат отворени во 2025 година, но под услов државите од регионот да ги решат меѓусебните несогласувања, тврди 

Бугарија презема за првпат шестмесечно претседавање со Европската унија

Се очекува фокусот на бугарското претседателство да биде врз политиката за миграциска реформа и други проблеми.Во декември лани лидерите на ЕУ се обврзаа да постигнат компромисен договор за реформа на европскиот систем за давање азил.

Какви се апетитите во ЕУ: Белгијците најмногу јадат, а Литванците најмногу пијат

Белгијците јадат најмногу, Французите најмногу време поминуваат на трпеза, Литванците најмногу пијат, а најмногу пушачи во ЕУ има меѓу Грците, покажа анализата на „Политико“.

ЕК: Македонија и натаму ги исполнува условите за визна либерализација

​Македонија, Албанија, Босна и Херцеговина, Црна Гора и Србија и натаму ги исполнуваат условите за визна либерализација, но потребни се акции во одредени специфични области за зачувување на нивната одржлива имплементација, покажува извештајот на Европската комисија за спроведувањето 

ЕУ одобри 72,3 милиони евра за поддршка на Македонија

​ЕУ додели 72,3 милиони евра помош на Република Македонија за поддршка на демократијата и владеењето и зајакнување на економскиот развој и раст на земјата, соопштија од Делегација на ЕУ во Скопје.