Техно

Еден милион Македонци се „закачени“ на Фејсбук

Во Македонија се регистрирани 1.440.000 корисници на интернет или 68,5 проценти од населението, а милион се приклучени на социјалната мрежа Фејсбук, покажуваат податоците на специјализираниот статистички веб сајт „Интернет ворлд стат“.

Во Македонија до сега не е регистриран кибер напад со „WannaCry: Како да се заштитите?

Во Агенцијата за електронски комуникации се одржа итен состанок на министерката Марта Арсовска – Томовска, директорот на АЕК Сашо Димитријоски и службени лица од Националниот центар за одговор на компјутерски инциденти

„Ендава“ на 17 мај организира прва Tech Flow конференција во Скопје

Tech Flow е серија технолошки настани организирани од „Ендава“, со цел да се донесат на едно место IT професионалци и експерти, да се предизвикаат традиционалните пристапи во работата, да се дискутира и развие поширока перспектива на најновите технолошки трендови, водени од лидерите во своите полиња.

Илјадници фирми во 74 држави цел на кибер напад во кој се бара откуп

Најголемата европска компанија, специјализирана за разработка на антивирусен софтвер „Касперски Лаб“ регистрирала вчера 45 илјади хакерски напади во 74 држави во светот, при што најмногу обиди за заразување биле извршени во Русија, јави ТАСС. 

Facebook и Instagram натпревар за концертот на Gorillaz во Будимпешта

Откријте нова димензија во музиката со апликацијата The Lenz и учествувајте во Facebook и Instagram натпреварот на Телеком.

Странски делегати на семинарот за развој на ИАЕСТЕ во Македонија

Над 60 странски делегати, претставници на студентските ИАЕСТЕ комитети, присуствуваа на 32-от интернационален Семинар за развој - СИД (Strategic IAESTE Development)  чиишто домаќин оваа година е ИАЕСТЕ Македонија - меѓународна организација за размена на студенти 

Десет технологии кои во наредните години суштински ќе го променат нашето секојдневие

Традиционалниот преглед „MIT Technology Review“ ги најави најважните технологии на иднината. 

Кој ќе биде новиот Microsoft Office „гуру“

Последна фаза од вториот Национален Microsoft Office Specialist натпревар

Научниците прв пат навлегле во црна дупка и го снимиле нејзиниот хоризонт

​Првиот обид да се навлезе во црна дупа и да се направи фофографија од нејзниот хоризонт на случување, точка без враќање, односно граница во просторот-времето изгледа успеа, имајаќи предвид дека немало поголеми проблеми во текот на десетдневниот период на набљудување. 

(ВИДЕО) НАСА: На две месечини во нашиот Сончев систем би можело да има живот

НАСА откри нови докази за постоење на услови за живот на две месечини во нашиот Сончев систем - месечината Европа на Јупитер и месечината на Сатурн, Енцелад. Особено Енцелад ги има сите клучни состојки за живот каков што знаеме, велат од НАСА.