Чиста околина

Тепачка во аптеките: Маските против загадениот воздух – најбаран новогодишен подарок

Загадениот воздух ја зголеми побарувачката на заштитни маски низ аптеките и продавниците кои се специјализирани за нивна продажба. Нивната цена се движи од 200 до 899 денари, а најмногу се бараат тие со јаглен кои го прочистуваат воздхот и ги задржуваат ПМ10-честичките.

Како ОХИС го труе Скопје

Нема дилема дека најголемите загадувачи на Скопје и околината се домаќинствата кои користат дрва за греење или согогоруваат други материјали и автомобилите, но една приказна никој не ја спомнува кога зборуваме за високото загадување во Скопје

Субвенции за загревање на домовите и пониска цена на парното ќе побара Трајановски за намалување на загадувањето

Општините и централната власт да субвенционираат проширување на топловодната мрежа и што повеќе домаќинства да се вклучат на неа, е една од мерките кои градоначалникот на Град Скопје, Коце Трајановски ја предложил на средбата 

Калциум магнезиум ацетат на улиците за намалување на загаденоста во Скопје

Град Скопје од синоќа почна со третирање на градските сообраќајници со калциум магнезиум ацетат, како една од мерките за намалување на загадувањето на амбиентниот воздух.

(ВИДЕО) Во Франција отворен првиот соларен пат во светот, Македонија се уште крпи улици

Технологијата за искористување на соларната енергија напредува со забрзано темпо, а најдобар доказ за тоа е што во малото гратче Tourouvre-au-Perche во Нормандија, Франција беше отворен првиот соларен пат во светот.

Што може Македонија да научи од Белгија: Државата им дава пари на граѓаните кои одат на работа со велосипед

Повеќе од 400.000 Белгијци добиле „велосипедски надоместок“ затоа што на работа доаѓаат со велосипед, а вкупно биле исплатени околу 93 милиони евра, пишува Brusselss times.

 

Во близина на Скопје опасен отпад се согорува за 45 денари по килограм

Како што доаѓа зимата се актуелизира проблемот со загадувањето на Скопје. Како главните причини за загадувањето веќе беа посочени греењето на дрва, автомобилите и индустриските капацитети. 

(ВИДЕО) Поставени кабини за дишење планински воздух во Скопје

Во знак на поддршка на напорите на граѓаните и еколошките организации за решавање на проблемот со енормното загадување во Скопје екипата наречена урбани уметнички акции постави две кабини за дишење планински воздух во Скопје, во Бунјаковец и кај пазарчето во Аеродром. 

Дебарското Езеро спасено од еколошка катастрофа

​Заврши акцијата на ЕЛЕМ за чистење на отпадот од Дебарско Езеро со што е спречена еколошката катастрофа што му се закануваше на езерото. На површинските води и брегот на Дебарско Езеро, во делот од Косоврашки до Мелнички мост

Ќе биде ли 2017 година рекордно топла?

Температурите во 2017 година ќе бидат малку пониски во споредба со оваа година. Тоа го покажува долгорочната прогноза за следните 12 месеци на британските метеоролози.