Беспарица

Како да се ладите со клима, а да трошите помалку струја

Претераното трошење електрична енергија не само што ќе ве чини повеќе, туку и предизвикува зголемено трошење на јаглен и на други фосилни горива што придонесува за глобалните климатски промени. Поради тоа, важно е да знаете на кој начин е најдобро

445.000 граѓани се хранат само еднаш дневно или воопшто не јадат

Oколу 445.000 граѓани имат проблем да озбезбедат храна и во просек имаат по еден оброк во денот. Во исто време пак, се фрла помеѓу 4.500 и 6.500 тони на храна, во вредност помеѓу 8 и 11,6 милиони евра, која има потенцијал да нахрани околу 13.000 граѓани со по три оброка дневно.

Купувате стан: Седум важни работи кои треба да ги знаете кога ќе решите да се вдомите

Купувањето стан е голем потфат, бидејќи претставува долгорочна инвестиција, но истовремено е еден од највозбудливите проекти, бидејќи ја правиме една од најубавите работи во животот, односно избираме сопствен дом.

Внимателно со кешот за патување: Колку пари може да се внесат и изнесат преку граница

Резидентите можат во Република Македонија слободно да внесуваат ефективни странски пари и чекови кои гласат на странски пари до 10.000 евра. Според информациите од Царинската управа, за да внесуваат 10.000 евра и 

Веќе се подготвувате за на море: Пет совети како да летувате поевтино

До почетокот на летната туристичка сезона има уште неколку недели, а тоа значи дека годишниот одмор практично е „пред врата“. За голем дел од луѓето тоа е преиод од годината кога се тршат повеќе пари, делумно планирани, делумно и непланирани.

Евтиното летување има скриени трошоци

Македонците на кои домашниот буџет не им дозволува летување во луксузни хотели кога сезоната е во полн ек, можат да резервираат поевтини аранжмани во предсезона. Од туристичките агенции објаснуваат дека аранжманите кон крајот на мај или почетокот на јуни се за 20 до 30 отсто поевтини отколку во сезона.

Кога возевме со најскап, а кога со најевтин бензин

Цената на бензините од денеска е за 3 денари пониска, додека дизелот се продава за цена помала за 2 денари, одлучи вчера Регулаторната комисија за енергетика. Цената на горивата во мај годинава се на скоро исто ниво како и на почетокот

Како да заштедите пари кога патувате во странство

Планирате патување во во странство? Без разлика дали сте се упатиле кон Париз или Бали, постојат неколку начини на кои може да заштедите пари од летови, телефонски повици, сместување и некои неочекувани трошоци, за да имате повеќе можност да уживате во вистинско патување.

Македонски стандард: За пола население оброк со риба е луксуз, а помалку од третина ќе одат на летување

Доаѓаат летните одмори, но поголем дел од македонските граѓани ќе останат во своите домови бидејќи немаат пари да си дозволат еднонеделен одмор. Според статистичките податоци само 27,4 отсто од вкупно 564.000 домаќинства во земјава декларирале дека можат да си дозволат одмор додека останатите немаат пари за тоа.

Зошто е подобро да плаќате во кеш наместо со картичка

Многу е попрактично да користиме картички за плаќање, нема дилема околу тоа.Некои луѓе повеќе користат картичка отколку пари во кеш бидејќи на тој начин си создаваат впечаток дека трошат помалку пари. Но, дали е тоа така или не е неможеме да кажеме со сигурност. Сепак постои веројатност во месечниот извештај да видите дека всушност парите на ваков начин се трошат многу побрзо и неконтролирано.