Бизнис

Неверојатни разлики: Македонците со најтенки штедни книшки во регионот, но и со најниски плати

Вкупното штедење на граѓаните во 11 земји во регионот на Централна и Југоистична Европа е најголемо во Чешка и изнесува 83,6 милијарди евра, додека Македонија е на дното на листата. Србија со износ од 9 милјарди евра вкупни штедни влогови е на осмата позиција

Прометот во индустријата во јануари поголем за 6,2%

Според податоците на Државниот завод за статистика прометот во индустријата во јануари 2017 година, во однос на јануари 2016 година е зголемен за 6,2%.  При тоа прометот на домашен пазар е намален за 10%, а прометот на странски пазари е зголемен за 9,3%

Симон Зафироски си поднесе оставка од Управниот одбор на ЕЛЕМ

Централниот Регистар на Република Македонија постапувајќи по пријавата за упис на промена - оставка на член на управен одбор и директор за општи и правни работи на акционерското друштво за производство на електрична енергија 

„Скопски пазар“ во загуба

„Скопски пазар“ во текот на минатата година оствари загуба од 10,4 милиони денари милиони денари, што е влошување на резултатот во однос на претходната година кога компанијата имала добивка од 22,2 милиони денари, покажува билансот на успех на компанијата објавен преку Македонската берза.

„Македонски Телеком“ има поголем удел во приходите од мобилна телефонија од „оне.ВИП“

Агенцијата за електронски комуникации ги објави најновите податоци за пазарниот удел на мобилните оператори во Македонија во приходите остварени од обезбедување на мобилни комуникациски услуги на малопродажниот пазар

Ненад Јосифовиќ купи 1.517 акции од Стопанска банка Битола

Во согласност со правилата за котација, известуваме дека Ненад Јосифовиќ, претседател на Надзорниот одбор на Стопанска банка а.д. Битола, се стекна со 1.517 обични акции издадени од Стопанска банка а.д. Битола, соопшти Банката преку Македонската берза.

Намалена добивката на скопски „Бетон“, лани вработени 135 нови работници

Друштвото за градежништво „Бетон“ АД Скопје минатата година оствари позитивен финансиски резултат со нето добивка од 88.364.921 што е за 3% пониска спредено со добивката остварена претходната година, соопшти компанијата преку Македонската берза.

„Гранит“ ги зголеми приходите и добивката

Градежното друштво „Гранит“ АД Скопје во периодот од 01.01.2016 до 31.12.2016 оствари добивка од 234.028.000 денари што е за 6% повеќе споредено со претходната година, покажува Билансот на успех објавен на Македонската берза.

Драстичен пад на добивката на „Мермерен комбинат“

Мермерен Комбинат АД Прилеп за периодот од 1 јануари до 31 декември 2016 оствари приходи од продажба во износ од 1.024.844.000 денари што претставува зголемување за 2% споредено со истиот период изминатата година, објави компанијата преку Македонската берза.

МЗШВ: Субвенциите ќе се исплатат кога ќе стапи на должност новиот директор на Платежна агенција

За директните субвенции во 2017 година Владата има обезбедено 100 милиони евра. Но, поради различното толкување на Изборниот законик по последните парламентарни избори дојде до пречки во нивното исплаќање. По вчерашното добивање позитивно мислење од Антикорупциската комисија, исплатата