еМагазин

Tag : работна сила

Бизнис

Неопходни се образовни реформи за намалување на растечкиот недостиг на работна сила, велат од Организација на работодавачи

Редакција
Предизвиците со кои се соочуваат работодавачите со дефицитот на работна сила и образовните реформи прилагодени кон потребите на стопанството беа главна тема на новиот состанок...
Балкан

Како полесно до работа во Хрватска: Што ќе значат измените во Законот за странци за Македонците

Редакција
На хрвтскиот пазар на труд од следната година би требало да има две значајни промени: намалување на стапката на данок на доход и либерализација на...
Бизнис ТОП СТОРИИ

Од денеска олеснети услови за работа во Германија, можност и за граѓаните од нашата држава

Редакција
Од денеска во Германија стапува на сила новиот закон со кој се предвидува олеснување на околностите за работа во оваа држава на работници кои не...
Бизнис

Недостигот од квалификувана работна сила проблем број еден во преработувачката индустрија

Редакција
Најголемо влијание врз огрничувањето на обемот на производството во преработувачката индустрија имаат недостигот од  квалификувана работна сила со 28.7%, недоволната домашна побарувачка со 15.5%, недоволната...
Бизнис

Недостигот од квалификувана работна сила најголема мака на преработувачите

Редакција
Според оценката на раководителите на деловните субјекти, индикаторот на доверба во преработувачката индустрија во август 2018 година е зголемен за 0.4 процентни поени во однос...