еМагазин

Tag : умрени

ЖИВОТ ТОП СТОРИИ

Трендот на негативен природен прираст продолжил и во 2022 година

Редакција
Според податоците на Државниот завод за статистика во градските подрачја лани се евидентирани 10.866 живородени деца или 60,1 % од вкупниот број на живородените деца...
ЖИВОТ ТОП СТОРИИ

Бројот на умрени лани зголемен за 10,7%, најчести причини за смрт се кардиоваскуларните болести и Ковид-19

Редакција
Бројот на умрените лица во земјава лани е зголемен за 10.7% во однос на претходната година и изнесува 28.516. Поголем број се од машки пол,...
ЖИВОТ

Природниот прираст негативен, бројот на склучени бракови зголемен за 140,8 отсто

Редакција
Во второто тримесечје од 2021 година се родиле 4.604 бебиња што е четири проценти помалку во споредба со истиот период лани. Бројот на умрените лица,...
ЖИВОТ ТОП СТОРИИ

Природниот прираст негативен: Лани 6.724 повеќе умрени од родени

Редакција
Во Македонија минатата година се родиле 19.031, а умреле 25.755 лица, со што е евидентиран негативен природниот прираст од 6.724 луѓе. Според податоците на Државниот...
ЖИВОТ

Во второто тримесечје починале 5.064 лицa, од нив 51 се доенчиња

Редакција
Бројот на живородените деца во второто тримесечје од 2020 година, во споредба со истиот период од претходната година, е намален за 6.5 % и изнесува...