еМагазин

Tag : инфлација

БЕСПАРИЦА ТОП СТОРИИ

Инфлацијата во јуни 3,2%

Редакција
Индексот на трошоците на животот во јуни 2024 година, во однос на јуни 2023 година, бележи зголемување од 3,2 %, додека индексот на цените на...
БЕСПАРИЦА ТОП СТОРИИ

Раст на инфлацијата во мај

Редакција
Државниот завод за статистика (ДЗС) денеска соопшти дека инфлацијата мерена преку индексот на трошоците на живот во мај 2024 година во однос на април 2024...
БЕСПАРИЦА ТОП СТОРИИ

Енергетскиот шок предизвика значајни притисоци кај инфлацијата и девизните резерви, вели гувернерката Ангеловска Бежоска

Редакција
Гувернерката на Народната банка, Анита Ангеловска-Бежоска, во своето обраќање на економскиот форум „По бурата: Управување со енергетската и прехранбената стабилност на Западен Балкан“, во организација...
Бизнис ТОП СТОРИИ

Забавување на инфлацијата до 4%, проектира Народна банка

Редакција
Во Кварталниот извештај за пролетните макроекономски проекции на Народната банка, во делот за проекциите за 2024 година, се предвидува забавување на ценовниот раст и просечна...
Бизнис ТОП СТОРИИ

Во март инфлацијата 4%

Редакција
Државниот завод за статистика соопшти дека инфлацијата мерена преку индексот на трошоците на животот во март 2024 година, во однос на февруари 2024 година, изнесува...
Бизнис ТОП СТОРИИ

Инфлацијата во Македонија ќе се намалува, прогнозира агенцијата „Фич“

Редакција
Aгенцијата за кредитен рејтинг „Фич“, во својот последен извештај за Македонија го потврдува кредитниот рејтинг од „ББ+“ со стабилен изглед. „Соодветната монетарна политика, стабилизирањето на...
Бизнис ТОП СТОРИИ

Инфлацијата се намали, но потребна е внимателност, вели гувернерката Ангеловска-Бежоска

Редакција
Преземените монетарни мерки, заедно со намалувањето на цените на храната и на енергентите на светските берзи, се факторите коишто влијаеа инфлацијата во нашата земја да...
Бизнис ТОП СТОРИИ

Народна банка: Инфлацијата забавува, нема промени кај каматните стапки

Редакција
На последната седница на Комитетот за оперативна монетарна политика на Народната банка (НБ) било оценето дека тековнaта поставеност на монетарната политика е соодветна на условите...
БЕСПАРИЦА ТОП СТОРИИ

Инфлацијата во февруари 3%

Редакција
Државниот завод за статистика соопшти дека инфлацијата мерена преку индексот на трошоците на животот во февруари 2024 година, во однос на јануари 2024 година, изнесува...
Бизнис

ИСОС препорача усогласување на цените на услугите и платите на сметководителите со инфлацијата и растот на останатите плати

Редакција
Разгледувајќи ги барањата од членовите и тековните економски движења во земјата и во секторот, управниот одбор на Институтот на сметководители и овластени сметководители (ИСОС) донесе...