еМагазин

Tag : Дејан Трајковски

ЖИВОТ ТОП СТОРИИ

Проф. Трајковски: Останува да чекаме, СЗО конечно да прогласи официјален крај на ковид-пандемијата во светски рамки

Редакција
Во текот на месец март дневниот број на тестирања беше прилично намален (жолтата линија на првиот дијаграм), што доведе и до прилично зголемување на стапката...
ЖИВОТ ТОП СТОРИИ

Проф. Трајковски за „кракен“ сојот: Се заразуваат лица без хибриден имунитет, бројот на хоспитализирани го достигнува максимумот

Редакција
Зимскиот врв на корона-бранот, ако воопшто можеме да го наречеме така ова благо возвишување, настапи околу Нова година, односно околу 346-илјадитиот случај (на фазниот портрет...
ЖИВОТ ТОП СТОРИИ

Проф.Трајковски: Ковид-19 се уште останува подмолна болест што заслужува внимание, смртноста е 2,5 пати повисока од грип

Редакција
Да не испадне дека кобам, ама дневните броеви на нови случаи започнаа одново да растат во Франција, Германија, Австрија, Словенија и во некои хрватски жупании...
ЖИВОТ ТОП СТОРИИ

Проф. Трајковски: Се движиме кон колективен имунитет на новиот сој на Ковид-19, што би требало добро да држи барем до Нова година

Редакција
Како што беше очекувано и најавено, минатата недела поминавме преку врвот на хоспитализациите и бројот на лежечки болни од ковид од понеделникот веќе се намалува...
Македонија ТОП СТОРИИ

Проф. Трајковски: Досега од Ковид-19 е изгубено население колку еден град со големина помеѓу Гевгелија и Радовиш

Редакција
Според податоците за бројот на починати од најновиот месечен билтен бр. 7/2022 на Државниот завод за статистика (ДЗС), можеме да ја пресметаме најновата статистика за...
ЖИВОТ ТОП СТОРИИ

Проф.Трајковски: Смртноста од Ковид-19 се приближи до смртноста од сезонски грип

Редакција
Независно од намалувањето на дневниот број на новодијагностицирани, бројот на хоспитализирани изминатата недела продолжи да расте (сината линија на првиот дијаграм), пишува проф. Дејан Трајковски...
ЖИВОТ ТОП СТОРИИ

Проф.Трајковски: Имунитет скапо го плативме со околу 16.000 починати, но барем отсега понатаму влегуваме во помирни епидемиски води

Редакција
Според сите индикатори изгледа дека врвот на бранот се случил неколку дена претходно од прогнозираното, за време на изминатиот викенд, пишува проф. Дејан Трајковски во...
ЖИВОТ ТОП СТОРИИ

Проф. Трајковски: Независно од ниската смртност, постои неизвесност од последиците и кумулативните оштетувања од реинфекции со Ковид-19

Редакција
Продолжува намалувањето на преносливоста на вирусот, односно ефективниот репродукциски број Rt (на дијаграмот на првата слика), вели во најновата ковид-анализа проф. Дејан Трајковски. „Со овој...
ЖИВОТ ТОП СТОРИИ

Проф. Трајковски: За разлика од претходните бранови вирусот е помалку преносилив, најверојатно поради солидниот хибриден имунитет

Редакција
Дури ни удвојувањето на дневниот број на тестирања последниве два дена не помогна во намалувањето на стапката на позитивни тестови, пишува проф. Дејан Трајковски во...
ЖИВОТ ТОП СТОРИИ

Проф. Трајковски: Една третина од пациентите со продолжен ковид имаат абнормалности кај згрутчувањето на крвта, тоа не е мал ризик

Редакција
Одамна е познато дека акутната ковид инфекција го зголемува ризикот од згрутчување на крвта, односно појава на тромбови, пишува проф. Дејан Трајковски на неговиот Фејсбук...