еМагазин

Tag : линдан

ТОП СТОРИИ ЧИСТА ОКОЛИНА

Исчистени 450 тони линдан од малата депонија во „ОХИС“, до крајот на годината се планира целосно отстранување на отпадот

Редакција
Чистењето на малата депонија во поранешната фабрика „ОХИС“ се одвива според предвиденото. Обезбедени се сите потребни средства и отпадот се чисти според сите стандарди, со...
ТОП СТОРИИ ЧИСТА ОКОЛИНА

Започна чистењето на линданот од малата депонија во „ОХИС“

Редакција
Во кругот на поранешната фабрика „ОХИС“ денеска започна чистењето на малата депонија контаминирана со линдан и неговите изомери. -Со оваа активност започнува елиминацијата на една...
ЧИСТА ОКОЛИНА

Обезбедена нова опрема за следење на ефектите од процесот на чистење на линданот во ОХИС

Редакција
Лабораторијата за хроматографски анализи на Институтот за хемија при Природно-математичкиот факултет, Универзитет Св. Кирил и Методиј, ја става во функција новата аналитичка опрема која ќе...
ЧИСТА ОКОЛИНА

Започнува чистењето на линданот од малата депонија во „Охис“: Ќе се извезува во Фрaнција и Холандија

Редакција
Министерот за животна средина и просторно планирање Насер Нуредини денес го потпишa Решението за одобрување на планот за ремедијација на локалитетот на „Охис“ АД Скопје,...
ЧИСТА ОКОЛИНА

Грчката компанија „Полиеко“ ќе ја чисти малата депонија со линдан во ОХИС

Редакција
Грчката компанија „Полиеко“ ќе ја чисти малата депонија со линдан во ОХИС. Од Министерството за животна средина и просторно планирање информираат дека Агенцијата за индустриски...
ЧИСТА ОКОЛИНА

Владата одобри 60 милиони денари за чистење на линданот во ОХИС

Редакција
Владата на 160-та редовна седница донесе одлука за одобрување на 60 милиони денари од Буџетот за 2019 година за чистење на индустрискиот токсичен отпад (линдан)...
ТОП СТОРИИ ЧИСТА ОКОЛИНА

Алелуја: Објавен тендер за чистење на линданот во ОХИС, кој со децении ги труе Скопјани

Редакција
Меѓународен тендер за избор на технологија за отстранување на линданот и неговите изомери од кругот на фабриката ОХИС во Скопје е објавен вчера и се...
ЧИСТА ОКОЛИНА

Од ОХИС не труе само линданот: Има жива, пестициди, ПВЦ во прав и други отровни супстанци

Редакција
На територијата на поранешната фабрика ОХИС со големина од еден хектар, освен илјадници тони канцероген линдан, складирани се и други отровни хемикалии на кои мора...
ТОП СТОРИИ ЧИСТА ОКОЛИНА

Градоначалникот на Кисела Вода притиска да се испита дали има линдан во Пеленица, бидејќи не сака да остане дамка на тоа излетничко место

Редакција
Притискаме да се испита дали има линдан во Пеленица, бидејќи не сакаме да остане дамка на тоа излетничко место, а уште помалку сакаме да имаме...
ТОП СТОРИИ ЧИСТА ОКОЛИНА

Конечно забрана од МОН: Децата одеа на екскурзии во Пеленица каде што има депонија со токсичен линдан

Редакција
Министерството за животна средина и просторно планирање испратило допис до Министерството за образование и наука да не се организираат екскурзии во Пеленица, Драчево, бидејќи има...