еМагазин

Tag : загадување

ТОП СТОРИИ ЧИСТА ОКОЛИНА

Откриен изворот на загадување во реката Брегалница

Редакција
Градоначалникот на Општина Штип, Благој Бочварски објави на социјалните мрежи дека е откриен сторителот на еколошкиот инцидент во реката Брегалница, што се случи попладнево. Тој вели...
ЧИСТА ОКОЛИНА

Полицискиот час покажува колку сообраќајот навистина влијае врз аерозагадувањето во Скопје

Редакција
Епидемијата со корона вирусот изминатава пролет овозможи уште еднаш да се докаже дека намалената фреквенција на скопските улици довела до намалување на присуството на ПМ-2,5...
Техно

Неочекувано будење на планетата: Најголемо намалување на емисиите на CO2 по Втората светска војна

Редакција
Покрај вообичаените, претходните неколку месеци беа обележани и со неколку неочекувани, добри вести, кои првенствено се однесуваат на животната околна. Податоците од различни центри за...
ТОП СТОРИИ ЧИСТА ОКОЛИНА

Вонредни мерки против загадувањето во Скопје и Тетово

Редакција
Според податоците од Државниот автоматски мониторинг систем за квалитет на амбиенталниот воздух и добиената временска прогноза од Управата за хидрометеоролошки работи, како што стои во...
ТОП СТОРИИ ЧИСТА ОКОЛИНА

„Ле Соар“: Аерозагадувањето од западниот Балкан го загрозува здравјето и на граѓаните на ЕУ

Редакција
Еден од највлијателните белгиски дневни весници, „Ле Соар“, во своето денешно издание посветува репортажа на загадениот воздух во земјите од Западен Балкан и зависноста од...
ТОП СТОРИИ ЧИСТА ОКОЛИНА

Застрашувачка е листата на заболувања од аерозагадувањето

Редакција
Аерозагадувањето е еден од најважните, променливи ризици врз здравјето, воопшто. Аерозагадувањето е наречено „тивок убиец“’ од страна на Светската здравствена организација, бидејќи ефектите на аерозагадувањето...
ТОП СТОРИИ ЧИСТА ОКОЛИНА

(ВИДЕО) Македонските средношколци со бојкот на наставата против загадувањето

Редакција
И покрај сите опструкции, закажани тестови и други намерни пречки голем број средношколци од повеќе училишта низ Македонија денеска ја бојкотираат наставата за да искажат...
ЧИСТА ОКОЛИНА

Цементарница УСЈЕ АД Скопје не загадува и работи согласно најсовремените стандарди за заштита на животната средина

Редакција
Во врска со шпекулациите дека УСЈЕ гори „ѓубре“ и „опасен отпад“ сакаме да ја информираме јавноста дека ваквите тврдења се целосна дезинформација, велат од компанијата....
ЧИСТА ОКОЛИНА

Aерозагадувањето и пушењето најчести причини за хронична опструктивна белодробна болест

Редакција
Се проценува дека пет отсто од населението во државава односно 147.000 луѓе би заболеле од хронична опструктивна белодробна болест (ХОББ). Најчести причини за заболувањето се...
ЧИСТА ОКОЛИНА

Државниот инспекторат за животна средина го забрани работењето на компанијата што го загадуваше воздухот во Кочани

Редакција
Државниот инспекторат за животна средина на 8 ноември донесе решение со кое се забранува работата на правниот субјект „Пејпар Мил“ од Кочани заради континуирано надминување...