еМагазин

Tag : градежништво

Бизнис ТОП СТОРИИ

Кинески работници постојано доаѓаат и заминуваат од државата, Синдикатот за градежништво апелира за превенција од коронавирусот

Редакција
Синдикатот за градежништво, индустрија и проектирање (СГИП), во соопштение до медиумите, апелира државата да преземе соодветни превентивни мерки за да се спречи евентуална појава на...
Бизнис

Растот на БДП во првиот квартал 4,1 отсто, најголем во земјоделството и градежништвото

Редакција
Државниот завод за статистика објави дека растот на бруто-домашниот производ (БДП) во првиот квартал годинава е 4,1 отсто. Според податоците во првото тримесечје годинава, најголем...
Бизнис

Градежните компании бараат интензивирање на работата: Без градежништво нема раст на економијата

Редакција
Формирање на Меѓуресорно тело, во кое ќе учествуваат претставници на Градежната комора, Владата и Општините, што ќе гарантира и резултира со побрзо придвижување на секторот...
Бизнис

Градежништвото во експанзија: Во изградба станови со вкупна површина од 60.233 квадрати

Никола Осило
Според податоците на Државниот завод за статистика во јануари 2019 се издадени 307 одобренија за градење, што е за 62.4% повеќе во однос на истиот...
Бизнис

Ќе расте цената на закуп на деловен простор во Скопје

Редакција
Новите проекти кои се очекуваат во 2019 година ќе ја зголемат вкупната понуда на канцелариски простор за речиси десет отсто (за 24.000 метри квадратни), но...
Бизнис

Повеќе од една милијарда евра во патна инфраструктура во должина од 987 километри

Редакција
Една милијарда и 270 милиони евра се предвидени за инвестиции во патната инфраструктура, рече денеска премиерот Зоран Заев на прес-конференција која беше посветена на изградени...
Бизнис ТОП СТОРИИ

На компаниите им требаат 109 дена за наплата на побарувањата

Никола Осило
Деновите потребни за наплата на побарувањата на компаниите се намалија од 122 дена во 2016 година, на 109 дена во 2017 година, а деновите потребни...