еМагазин

Tag : Евростат

Свет ТОП СТОРИИ

Се повеќе компании во ЕУ банкротираат, највисок процент во последните осум години

Редакција
Бројот на компании во Европската унија што прогласија банкрот во вториот квартал е зголемен за 8,4 отсто во однос на претходниот квартал и сега е...
БЕНЧМАРК

Евростат: Во ЕУ жените се пообразовани од мажите

Редакција
Во земјите-членки на Европска Унија во 2022 година 42 отсто од младите на возраст од 25 до 34 години имале високо образование, објави денеска Евростат....
Свет ТОП СТОРИИ

Европа двојно го намали увозот на гас и нафта од Русија, го зголеми од САД и Велика Британија

Редакција
Пред нападот врз Украина, Европска Унија увезувала помеѓу 26 и 7,6 отсто од вкупниот увоз на енергија од Русија, соопшти Евростат. Помеѓу првиот и вториот...
БЕНЧМАРК

Во ЕУ 29, а кај нас 57 проценти од луѓето не можат да си дозволат годишен одмор

Редакција
Околу 29 проценти од жителите на земјите-членки на ЕУ на возраст над 16 години не можеле да си дозволат еднонеделен годишен одмор надвор од својот...
БЕСПАРИЦА ТОП СТОРИИ

За 61,2 отсто од Македонците одморот е луксуз: Сонуваат за море

Редакција
Според податоците на Евростат, 61,2 отсто од граѓаните на Северна Македонија не можат да си дозволат седумдневен одмор во некое одморалиште во текот на годината....
БЕНЧМАРК

Според Евростат во Македонија живеат 2.077.100 лица

Редакција
Северна Македонија на 1 јануари годинава имала 2.077.100 жители што е за околу 2.000 повеќе во споредба со 1 јануари 2018, покажуваат податоците што ги...
БЕНЧМАРК

Над една третина Македонци зборуваат еден странски јазик

Редакција
Во 2016 година 38 отсто од Македонците, меѓу 25 и 64 годишна возраст, кажале дека имаат познавање од еден странски јазик. Кога станува збор за...