еМагазин

Tag : КХВ

Бизнис ТОП СТОРИИ

Комисијата за хартии од вредност не дозволи преземање на кичевско “Тајмиште“

Редакција
Од Тајмиште АД Кичево преку Македонската берза информираат дека Комисијата за хартии од вредност не дозволи преземање на Друштвото. На 14.10.2021 година од Тајмиште примија...
Бизнис

КХВ трајно му ја одзема дозволата на „Ј.К. Морган и Велтх Менаџмент“

Редакција
Комисијата за хартии од вредност на итна седница со која претседаваше претседателот на Комисијата, Нора Алити поради измамнички и манипулативни дејствија донесе решение со кое...
Бизнис ТОП СТОРИИ

КХВ даде зелено светло: „Современ дом“ и „ЗСФ КОМ“ може да го преземат „Скопски пазар“

Редакција
Комисијата за хартии од вредност (КХВ) на 96-тата седница со која претседаваше претседателката, Нора Алити донесе решение со кое на „Современ дом“ АД Прилеп и...
Бизнис ТОП СТОРИИ

Сите детали: Зошто е прекинато тргувањето со акциите од „ЗК Пелагонија“?

Редакција
Комисијата за хартии од вредност (КХВ) денеска и наложи на Македонската берза АД Скопје привремено да го прекине тргувањето со акциите издадени од „ЗК Пелагонија“...
Бизнис

Еуростандард банка трајно исклучена од членство во Македонската берза

Редакција
Одборот на директори на Македонската берза донесе одлука за трајно исклучување од членство во берзата на членката Еуростандард банка АД Скопје, согласно решението на Комисијата...
Бизнис

Да се преиспита изборот на сестрата на Катица Јанева, Лиле Делиџакова за член на УО на КХВ, бара Антикорупциска

Редакција
Државната комисија за спречување на корупцијата (ДКСК) ќе достави иницијатива до новата Влада со која ќе бара повторно преоценување на комплетната постапка за избор на...
Бизнис ТОП СТОРИИ

Финансискиот пазар „не спие“: „Генерали инвестмент“ ја купува „Илирика фонд менаџмент“

Редакција
„Генерали инвестмент“ Словенија е во процес на преземање на „Илирика Фонд Менаџмент“ АД Скопје преку спојување со „Генерали Инвестментс“ АД Скопје. Трансакцијата се случува по...
Бизнис

Се враќа старото време: Тргувањето на Македонската берза ќе трае до 14 часот

Редакција
Согласно барањето на Комисијата за работење со хартии од вредност при Македонската банкарска асоцијација, а поради зголемување на работно време во банките/брокерските куќи, Одборот на...
Бизнис

Комерцијална банка го одложува Собранието на акционери додека не заврши вонредната состојба

Редакција
Комерцијална банка АД Скопје преку Македонската берза ги известува своите акционери дека врз основа на Уредба со законска сила за примена на Законот за трговските...
Бизнис ТОП СТОРИИ

КХВ го казни Тито Беличанец: Имал „инсајдерски“ информации кога продал акции од „Тетекс“

Редакција
Комисијата за хартии од вредност (КХВ) на последната седница со која претседаваше претседателката на КХВ, Нора Алити, врз основа на член 244 став 4 од...