еМагазин

Tag : претпријатија

Македонија

Само 15% од јавните претпријатија ги исполнуваат техничките услови за постапување по пријави на укажувачи

Редакција
Само 15 проценти од 44 анализирани јавни претпријатија ги поседуваат техничките услови за постапување по пријави на укажувачи, а истовремено само три од претпријатијата во...
БЕСПАРИЦА ТОП СТОРИИ

Од 1 декември субвенционирана струја ќе добиваат и 233 основни и средни училита, 50 јавни претријатија и 235 субјекти од прехранбениот сектор

Редакција
Заклучно со вчера, кога истече рокот, за субвенционирано снабдување со електрична енергија по повластена цена од 1 декември се пријавиле 233 јавни основни и средни...
Бизнис ТОП СТОРИИ

Државните претпријатија во септември заштедиле 8% струја, ЈП Водостопанство со поголема потрошувачка од претходната година

Редакција
Претпријатијата во државна сопственост минатиот месец заштедиле осум отсто струја во споредба со септември лани, соопшти денеска министерот за економија Крешник Бектеши. Со анализата што...
БАШ НИ Е ЌЕФ

НЛБ Банка повторно со поддршка на микро и малите претпријатија преку проектот НЛБ Рамка за помош

Редакција
НЛБ Банка оваа година, по вторпат го спроведува проектот НЛБ Рамка за помош, согласно позитивното искуство од минатата година, а со цел поддршка на микро...
Бизнис

Најголемите 30 државни претпријатија од 2015 до 2019 година оствариле приход од 732 милиони евра

Редакција
Центарот за граѓански комуникации (ЦГК) ја објави анализата “Финансиска анализа на работењето на државните претпријатија 2015-2019 година“ и базата на податоци која овозможува преземање на...
Бизнис

Истражување на ЦГК: 15 директори на јавни претпријатија треба да добијат отказ, поради нетранспаретност

Редакција
Центарот за граѓански комуникации (ЦГК) денеска го објави истражувањето „Транспарентност и отчетност на претпријатијата во државна сопственост за 2020 година“. Во истражувањето се посочува дека...
Бизнис

Детектирани ризици од корупција во тендерите на државните и на општинските претпријатија

Редакција
Центарот за граѓански комуникации (ЦГК) го објави истажувањето „Мапирање на ризиците од корупција во јавните набавки на претпријатијата во сопственост на Владата и на општините“....
Бизнис

ЕБОР и НЛБ Банка потпишаа договор за финансиски пакет од 8 милиони евра за поддршка на претпријатијата

Редакција
Европската банка за обнова и развој (ЕБОР) и НЛБ Банка Скопје потпишаа договор за финансиски пакет од 8 милиони евра за поддршка на македонските претпријатија....
Бизнис

Работат само 10 отсто од чевларските претпријатија во Куманово: Недостигаат материјали за работа

Редакција
Околу десет проценти од чевларските компании во Куманово работат во овој период. Дел од фирмите користат или планираат да користат владини мерки за да се...
БЕНЧМАРК

Со измени на Законот за јавни претпријатија до поквалитетни јавни услуги

Редакција
Јавните претпријатија претставуваат институции со кои што граѓаните секојдневно се среќаваат и од нив очекуваат навремени, квалитетни, лесно достапни и брзи услуги кои треба да...